näytä hakulomake
   
Hanko Russarön luoteispuoli
2473
perustiedot lisätiedot alakohteet   tutkimukset kooste
Nimi: Russarön luoteispuoli Kunta: Hanko
Muut nimet: Måsskärin hylky, Lentävä hollantilainen, ankkurihylky, Russarön hylky
Järjestysnumero: -1
Laji: kiinteä muinaisjäännös Vedenalainen: kyllä
Lukumäärä:
Tyyppi: alusten hylyt Tyypin tarkenne: hylyt (puu)
Ajoitus: historiallinen Ajoitustarkenne: ei määritelty
Koordinaatit: P (ETRS-TM35FIN): 6634018 I (ETRS-TM35FIN): 271483
Z/m.mpy alin: Z/m.mpy ylin:
syvyysmax: 29,00 syvyysmin:
Koord.selite:
Etäisyystieto:
Peruskartta: Perusk. nimi:
Kuvaus: Hylky sijaitsee Russaröstä luoteeseen Måsskärin suuntaan, väylän eteläpuolella. Hylky on Puolustusvoimien suoja-alueella, jossa sukeltamiseen tarvitaan lupa Suomenlahden Meripuolustusalueelta.

Kyseessä on rungoltaan hyvin säilynyt tasasaumaisen kaksimastoisen kauppa-aluksen noin 25 metriä pitkä hylky. Kansi on paikoitellen hajonnut ja hylyn sisällä on runsaasti irrallisia puuosia. Keulapuu on katkennut ja etumasto on kaatunut hylyn styyrpuurin puolelle etuviistoon siten, että masto makaa kannen päällä. Perämasto on pystyssä, mutta kallistunut. Rikkoutuneen peräpeilin laudoitusta on pudonnut perän lähelle pohjaan. Keulan molemmilla puolilla pohjassa on suurikokoiset ankkurit. Myös styyrpuurin puolen partaalla on ankkuri. Parraslaita on pääsääntöisesti ehjä. Hylyn ympärillä on irrallisia rakenneosia ja takilan osia laajalla alueella.

Merivoimat ilmoitti hylyn Museovirastolle kesäkuussa 2005. Kohde on ollut tunnettu jo aiemmin ja siitä on ilmeisesti kirjoitettu Turun Sanomissa 1970-luvulla käyttäen hylystä lempinimeä Lentävä hollantilainen.

Museoviraston meriarkeologian yksikkö (Kokko, Paanasalo) teki tarkistussukelluksen hylylle 7.7.2005. Suomenlahden Hylkysukeltajat ry kävi kohteella kesällä 2006 valokuvaten ja videoiden hylkyä. Merenkulkulaitoksen Merikartoitusyksikkö havaitsi hylyn 2007 tehdyssä monikeilainluotauksessa ja toimitti havainnosta tiedon Museovirastolle. Myös Suomenlahden merivartiosto teki hylystä ilmoituksen Museovirastolle 2007.

Sukellusseura H2O ry teki hylyllä kajoamatonta dokumentointia Museoviraston luvalla 2008, 2009 ja 2010. Vuoden 2010 kenttätöihin osallistui laivanrakennuksen asiantuntijana Museoviraston H.Matikka. Leirin aikana meriarkeologian yksikkö (Tulonen, Salminen, Paanasalo) kävi nostamassa H2O:n avustuksella hylystä kolme astiaa kohteen ajoituksen tarkentamiseksi. Astioita, joissa ei ole leimoja tai merkintöjä, ei ole voitu tarkasti ajoittaa. Esineet voivat olla peräisin 1700-luvun lopulta tai 1800-luvun alkupuolelta.
Luonti: 13.2.2006 Muutos: 8.7.2013
Anna palautetta näistä tiedoista
 
KUVAT (7 kpl)
LIITTEET (0 kpl)
KOHDE KARTALLA
Rekisterilinkit
Kulttuuriympäristön tutkimusraportit / arkeologia
142799 Hanko Russarön luoteispuoli, ns. Lentävä Hollantilainen Tarkastussukellus Tarkastus 2012